Какво представлява простатитът и как се лекува Простатит - симптоми и лечение
Какво представлява простатитът и как се лекува

Какво представлява простатитът и как се лекува

Простатната жлеза е изпълнена с много канали, които лесно могат да се инфектират, възпалят или запушат от сгъстена секреция или малки камъчета. Простатитът представлява възпаление на жлезата.

 • Простатитът се среща във всички възрасти на полово активните мъже и все по-често се открива при съвсем млади момчета.
 • Простатитът е най-честата урологична диагноза при мъже, по-млади от 50 години.
 • Простатитът е третата най-честа диагноза при мъжете над 50 години.

Симптоми, характерни за различните видове простатит:

 • Парене при уриниране;
 • Чести позиви за уриниране;
 • Болки в корема, особено в долната част;
 • Затруднена ерекция;
 • Затруднена еякулация;
 • Кръв и/или гной в урината;
 • Остра миризма на урината;
 • Втрисане;
 • Висока температура;
 • Болки по време на дефекация;
 • Болки в долната част на гърба, около бедрата или гениталиите;
 • Пронизваща болка между скротума и ануса;
 • Силна болка при еякулация;
 • Водниста секреция от пениса;
 • Болезнена и/или преждевременна еякулация и кръв в спермата.

Усложнения при нелекуван простатит
Значимостта на заболяването се определя от последиците, даващи значителни психологически и социални проблеми при мъжете. В много случаи, след прекарани възпалителни заболявания на простатата може да се стигне до инфертилитет (безплодие) и еректилна дисфункция (импотентност). Други усложнения могат да бъдат:

 • Хронифициране на простатита, което значително да усложни лечението;
 • Инфекцията може да се предаде по съседство и да се инфектират и други органи– уретра, пикочен мехур, бъбреци;
 • Възпаление на епидидима – навита тръбичка, разположена на задната част на тестиса (епидидимит);
 • Абсцес на простатата (изпълнена с гной кухина в простатата)

Как се диагностицира простатит

 1. Най-важното изследване за диагностицирането на бактериален простатит е количественото микробиологично изследване на урина, еякулат и простатен секрет, както и тяхното микроскопско изследване. Резултатите от лабораторните изследвания са с характерни промени и отличителните за остра инфекция левкоцитоза и завишено СУЕ. Типично е наличие на левкоцити и положителна бактериална култура в простатния секрет. Присъствието на 5-10 левкоцита на поле при микроскопско увеличение 450, показва инфекция.
 2. Поставянето на диагнозата „възпаление на простатата” и определянето типа простатит изисква определен алгоритъм. При острите заболявания е задължително снемането на анамнеза както на болния, така и на неговия партньор поради наличието на полово-предавани форми на инфекцията.
 3. Ехография на простатата.
 4. Основно значение за диагнозата има простатният секрет. Получава се след масаж на простатата.

Лечение на простатит
Много често лечението на простатита е затруднено. От една страна, невинаги може да се изолира и определи точният причинител, а от друга – възможно е наличие на друга инфекция в организма, която да е първоизточник. Често, подобна инфекция въобще не се търси и диагностицира. Най-често, класическата медицина предписва антибиотици. Особена трудност е, че не всички медикаменти имат добра проникваща способност в простатата, поради наличието на кръвно-простатна бариера, която възпрепятства навлизането на някои вещества и лекарствени препарати. Тази бариера, подобна на други в организма, всъщност е механизъм, намаляващ токсичното натоварване на органа, което неимоверно би следвало от агресивните антибиотични препарати. Това обяснява и известната трудност при намиране на подходящото лечение за простатита. За щастие, билковите растения не срещат подобни препятствия.

Фитотерапия
Свойствата на Върбовките (Epilobium parviflorum и Epilobium angustifolium)са добре познати при лечението на всякакви неразположения на простатата. Използват се от векове в в цяла Европа, както и в Руската традиционна медицина. Те са известни със силните си противовъзпалителни свойства, оказващи благотворно влияние при простатит. Скорошни проучвания сочат, че Върбовката има антибактериално действие, особено върху Ешерихия коли, една от бактериите, причинител за простатита. Знае се, че Теснолистната Върбовка (Epilobium angustifolium) съдържа определени високоактивни вещества, ограничаващи възпалението. Растението има и успокояващо действие, влияещо благотворно върху раздразнените пикочни пътища. Освен това действа и силно диуретично, като прочиства уринарния тракт и спомага за бързото елиминиране на бактериите и
от простатата.
Добър ефект имат и други диуретични билки, като Царевичнатa коса, Баросмата, Хвойната, Магданозът и Мечото гроздe.
Червената боровинка и брезата имат антисептично действие върху пикочните пътища.
Ехинацеята има противовирусни, противобактериални свойства и лекува инфекцията.
Копривата и куркумата са противовъзпалителни средства.
Листата от ружа успокояват усещането за парене при уриниране.
Комбинацията от Златна пръчица и Червена боровинка има особено силно благотворно влияние, като изчиства бактериите, действа противовъзпалително, диуретично и имуномодулиращо.
Сокът от грозде притежава бактерицидни, пикочогонни и противовъзпалителни свойства. Трябва, обаче да се има предвид, че гроздето е богато на много захари, които биха могли да подхранят някои от бактериите. Затова, по-добре е да се приема гроздово семе екстракт, който се усвоява много по-пълноценно. Той подобрява кръвообращението, което допълнително спомага на организма да се пребори с инфекциите.
Ветрогонът има диуретичен ефект и общоукрепващо действие върху простатната жлеза.