Здравословната храна е полезна за репродуктивните способности на мъжете Здравословното хранене помага на мъжката плодовитост
Здравословната храна е полезна за репродуктивните способности на мъжете

Здравословната храна е полезна за репродуктивните способности на мъжете

Здравословна диета = здрава сперма, твърдят испански учени в своя статия, публикувана в научното списание Fertility and Sterility, съобщава Reuters. “Здравословната и балансирана диета е важна не само за профилактиката на редица заболявания като диабет, хипертония и намаляване на нивото на холестерола”, твърди Хайме Мендиола от университета на Мурсия. “Тя е полезна и за поддържането и подобряването на репродуктивните способности на мъжете”.

В предходни свои изследвания учените вече са успели да докажат връзката между определени вещества и мъжкото безплодие. Например, мъжете, които предпочитат месо и млечни продукти и не употребяват достатъчно количество плодове и зеленчуци, са с понижено качество на спермата.

Сега изследователите обръщат внимание на конкретни хранителни вещества, които оказват влияние на спермата. Резултатите от техните изследвания показват, че мъжете с нормално качество на семенната течност, употребяват повече въглехидрати, хранителни влакна, фолиева киселина, витамин С и ликопен, като в същото време приемат по-малко мазнини и белтъчини.

Учените са на мнение, че ниското ниво на антиоксиданти в мъжкия организъм също оказва негативно влияние на качеството на спермата.