Баланопоститът е заболяване на мъжкия полов член с възпалителен характер Баланопостит
Баланопоститът е заболяване на мъжкия полов член с възпалителен характер

Баланопоститът е заболяване на мъжкия полов член с възпалителен характер

Баланопостит представлява термин, който обединява в себе си възпалението на главичката на пениса – баланит и възпаление на препуциума – постит. Препуциумът е кожната гънка, покриваща главата на пениса. Тази гънка е силно еластична, благодарение на което се свива и удължава според изменящата се големина на члена. Балантът и поститът са две отделни заболявания, които почти никога не засягат мъжкия полов орган самостоятелно, поради което в практиката се е наложило общото им наименование – баланопостит.

Баланопоститът е заболяване с възпалителен характер, което може да засегне мъже в различни възрастови групи. Среща се по-често при необрязани мъже и страдащи от диабет.

Причини за баланопостит

Според специалистите главната причина за възникване на баланопостит е задържането на смегма. Тя се получава при лоша лична хигиена или при невъзможност за заголване на главичката. Застояването на смегма създава благоприятна среда за появата на бактерии, а разлагането и благоприятства засилването на възпалението. Някои вируси като Herpes virus и гъбичките Candida albicans са редовни причинители на баланопостит.

Увреждане на пениса от механични, термични и химични фактори също може да доведе до баланопостит. Механичните увреждания възникват след охлузване на главата на пениса при по-бурен полов акт. Термичните увреждания се получават след изгаряния в областта на пениса, а химичните раздразнения възникват при неправилно лечение, като промивки с различни концентрирани разтвори.

Алергичната непоносимост към различни сапуни, дезодоранти, синтетично бельо и различни медикаменти се явява сериозен отключващ фактор.

Симптоми при баланопостит

Наблюдават се различни болестни промени по повърхността на пениса. При гъбичния баланопостит се забелязва налеп, който може да бъде придружен от атрофични изменения на епителната покривка. При бактериалния баланопостит се отделя гноен или серозен секрет, не е изключено да се получи разраняване на главичката на пениса.

Един от главните симптоми на заболяването е болката при допир. Кожата на главичката е зачервена и оточна, а потърпевшият усеща сърбежи, парене и болки. Когато баланопоститът не се лекува, съществува риск от разпространяването на инфекцията по целия пенис. В тежките случаи на заболяването се наблюдават различни ерозивни, язвени или дори гангренозни изменения по главичката на пениса.

Диагностициране на баланопостит

Диагностицирането на болестта се извършва на база клиничните прояви, оплакванията на пациента и след провеждането на преглед, по време на който се установяват характерните промени по половия орган.

Баланит

За да се уточни причинителят на се взема материал и се извършва микробиологично изследване чрез посявка и микроскопиране. Необходимо е баланопоститът да се разграничи от заболявания, които протичат по сходен начин – херпес симплекс II вирус, хламидий, стрептококи, първичен сифилис, краста. При по-възрастните мъже трябва да се отхвърли възможността за диабет, защото именно баланопоститът е един от първите симптоми на диабета при мъже.

Лечение на баланопостит

Лечението на заболяването се състои във внимателното отлепване на кожата от главичката на пениса и извършване на промивки с антибиотични средства и дезинфекционни разтвори. Прилагането на терапевтичната схема, която е предписана от лекуващия лекар трябва да бъде стриктно извършвано. Едни от най-използваните препарати са комбинираните, включващи в себе си кортикостероид и антимикотик. По този начин се избягват редица рецидиви и усложнения.

Практикуването на безопасен секс и използването на презервативи, както и спазването на отлична хигиена на половите органи са напълно задължителни изисквания. Препоръчва се ежедневното измиване на гениталиите с чиста вода и недразнещи сапуни и душ гелове с подходящо pH. Самолечението е противопоказно, защото може да доведе до хронифициране на болестта и тежки сраствания, които налагат прилагането на циркумизация /обрязване/. Когато болестта не се поддава на никакво лечение, трябва да се направят изследвания за карцином на пениса.