Безплодие - Лечение на мъжкия стерилитет Безплодие
Безплодие - Лечение на мъжкия стерилитет

Безплодие - Лечение на мъжкия стерилитет

Почти 15% от двойките са безплодни. Около половината от тези двойки, непостигат зачеване, заради мъжко безплодие. Мъжкият стерилитет е свързан с ниска производителност на сперматозоиди, със сперматозоидна недостатъчност, неподвижност, или съществуващи препятствия.

Заболявания, травми, хронични здравословни проблеми, възраст, начин на живот, както и други фактори, могат да участват в каузата на мъжкото безплодие. Различните медицински проблеми могат да причинят безплодие при човека (т.н. стерилитет), което често се дефинира като невъзможност на зачеване (оплождане на яйцеклетка от сперматозоид) след 1 година неуспешни опити при редовни полови контакти без предпазни средства. След тези 12 месеца безуспешни опити, двойката следва да потърси специализирана лекарска помощ, за да започне съответно лечение. Лечението на безплодието е комплексно и в него вземат участие специалисти - гинеколози, ендокринолози, андролози, уролози и други лекари.

Експертите по раждаемостта в центровете на IAI, Международният институт по Андрология, предоставят холистичен подход към признаване и лечение на заболяванията на мъжката полова система. Диагностичните и терапевтични техники, които използваме, представляват най-новите технологии в света, включително днк конрол и микрохирургия. Днес, ние предлагаме решение в 95% от случаите при пациенти от мъжки пол.

Още за безплодието

Проблемът за безплодието засяга и двамата еднакво. Задължително е изследвнията да започнат едновременно и при мъжа, и при жената. Минимумът от изследвания трябва да включва анализ на спермата у мъжа (спермограма) и определяне на овулацията и проходимостта на маточните тръби у жената.

Основната цел на спермограмата е да се провери дали мъжът произвежда достатъчно здрави, нормални сперматозоиди, които са в състояние да оплодят яйцеклетката:

  • има ли в отделената проба сперматозоиди
  • дали са в достатъчна концентрация и количество
  • живи ли са сперматозоидите и движат ли се нормално
  • нормална ли е структурата на сперматозодите и има ли промени в семенната течност