Какво е импотентност

Какво е импотентност

Импотентността е известна още под наименованията - еректилна дисфункция, ЕД, пещеристо разстройство, мъжка полова немощ, полово разстройство, което се характеризира с неспособността да се получава и задържа ерекция.

Ерекцията се получава в резултат на хидравличен ефект от навлизането и задържането на кръв в гъбестите тела, намиращи се в пениса. Процесът най-често започва в следствие на сексуална възбуда, от сигнали изпратени от мозъка към нерви намиращи се в пениса. Еректилната дисфункция се проявява, когато ерекцията е трудна за постигане.

Има много причини за появата на ЕД, включително промяна на нивото на калий, причинено от отравяне с арсен от питейната вода. Най-честите заболявания причиняващи Еректилна Дисфункция са: Диабет и сърдечно-съдови заболявания. При тези заболявания се нарушава функцията на малките кръвоносни съдове, което води до сериозни смущения в ерекцията. Други причинители могат да бъдат: неврологични проблеми (травма от хирургическа операция наречена: Простатектомия), хормонална недостатъчност ( Хипогонадизъм – изразява се в недостатъчна производство на тестостерон или отсъствие на ендогенен тестостерон), странични ефекти от приемани медикаменти.

Еректилна Дисфункция може да бъде причинена от психологически фактори. Ерекцията се приема като признак за здраве и допринася за мъжкото самочувствие.

В медицината, специалността разглеждаща еректилната дисфункция се нарича Андрология, която е подразделение на Урология.