Може ли заради аденом на простатата да се образуват камъни в пикочния мехур? Камъни в пикочния мехур, заради аденом на простатата
Може ли заради аденом на простатата да се образуват камъни в пикочния мехур?

Може ли заради аденом на простатата да се образуват камъни в пикочния мехур?

Микроорганизмите в урината се размножават и често пъти причиняват инфекции в застоялата в мехура урина. Тя постепенно се концентрира и кристализира, което води до образуване на камъни.

Когато камъчето започне да дразни лигавицата на пикочния мехур или препречи потока на урината, тогава се проявяват и симптомите:

• Болка и издуване на корема.
• Необичайно оцветяване или потъмняване на урината.
• Кръв в урината.
• Затруднения в уринирането.
• Чести позиви за уриниране.
• Невъзможност за уриниране, освен ако не сте в определена поза.
• Прекъсване на струята.
• Болка или дискомфорт в областта на пениса.
• Инфекция на пикочните пътища.
• Болезнено уриниране.
• Треска.
• Непроизволно изпускане на урина.

Едно уточнение, което може би не всички мъже знаят. Често се говори например, че простатната хиперплазия е толкова разпространена, че всички мъже, които живеят достатъчно дълго, непременно страдат от нея. Истината е, че не е ясно какво точно причинява увеличаването на простатата. Едно обаче е сигурно – възрастта и нивото на тестостерон са основни фактори за развитието на аденома. Затова може би мъже, които на млада възраст са претърпели отстраняване на тестисите по някакви показания, не развиват хиперплазия. Също така, ако се отстранят тестисите на мъж с увеличена простата, аденомът ще се свие.

Аденомът на простатата трябва да се лекува, за да не причини опасни усложнения!

Много мъже се успокояват с факта, че уринарните симптоми са част от процеса на стареене. И ги приемат за нещо нормално, като се настройват психически да живеят с тях. Въпреки това обаче, ако аденомът на простатата не се лекува, не само ще предизвика досадни затруднения, но и опасни за здравето състояния. В дългосрочен план хиперплазията на простатата може да причини уплътняване на стените на пикочния мехур, а това от своя страна намалява капацитета за вместимост на урина. Докато простатата расте, тя притиска уретрата и я запушва, което причинява нарушаване на естествения процес на уриниране.

За да компенсира запушването, мускулната стена на пикочния мехур започва да прави по-силни контракции, за да може да изведе урината от организма. Тези силни свивания на мускула причиняват удебеляване на стената на пикочния мехур, а така неговата вместимост намалява. А това значи, че събира по-малки количества урина и така с времето пикочният мехур задържа все по-малко и по-малко урина. Резултатът го знаят всички мъже – нуждата от уриниране зачестява. И тъй като запушването се влошава, контракциите спират да изпразват мехура напълно, а резултатът е ясен – задържане на урина в мехура. Вече за всички е ясно, че аденомът на простатата не увеличава риска от рак на този орган – това са две съвсем различни състояния, нищо че могат да настъпят по едно и също време. И това не е изключено, но затова е диагностиката.