Кои са най-разпространените заболявания на мъжката репродуктивна система При андролог – при какви проблеми на мъжа
Кои са най-разпространените заболявания на мъжката репродуктивна система

Кои са най-разпространените заболявания на мъжката репродуктивна система

На мъжа се препоръчва да предвижда поне по един профилактичен преглед на 2-3 години при андролог.
Най-разпространените заболявания, свързани с репродуктивната система на мъжа са възпалителните заболявания, аденом на простата, еректилна дисфункция и мъжки стерилитет.

Простатит
от 30 до 65 % от мъжете над 25-годишна възраст се сблъскват със заболяването.

Често простатитът протича безсимптомно. При неблагоприятни условия, като стрес, продължително полово въздържане, преохлаждане, заболяването се изостря. Хроничният простатит води до везикулит (възпаление на семенните мехурчета) и орхоепидидимит (възпаление на тестисите и придатъците им). В резултат на заболяванията се развива стерилитет, еректилна дисфункция, преждевременна еякулация. Профилактиката на простатита е от задължителните грижи за здравето на мъжа след 30-годишна възраст.
Съвети
Не допускайте измръзване, седене на студена повърхност.
Редовният сексуален живот поддържа здравето на мъжа. 100 пъти за една година е минимумът.
Избягвайте заседналия начин на живот (продължително обездвижване на таза). Включете физически занимания – разходки, спорт.
Въздържайте се от злоупотреба с алкохол, прекалена консумация на пикантна, мазна и консервирана храна.
Препоръчително е според здравословния статус андролог да се посещава 1-2 пъти в годината.

Възпалителни заболяванията
Възпалителните пикочополови заболявания са най-често срещаните от урологичните заболявания. Те са причина за стерилитет, еректилна дисфункция, туморни заболявания.
Признак на възпаление са почервеняване на органите, болка, подути лигавици, отделяне на нетипични секрети, сърбеж, раздразване на кожата, нарушени функции на органите на половата система.


Видове:

  • простатит – възпаление на простатната жлеза,
  • уретрит – възпаление на пикочния канал,
  • цистит – възпаление на пикочния мехур,
  • баланопостит – възпаление на главата и вътрешната част на препуциума на половия член
  • орхит – възпаление на тестиса
  • епидидимит – възпаление на придатъка на тестиса.


Половопреносими заболявания са: сифилис, трихомониаза, гонорея, хламидиоза, микоплазмоза, уреаплазма, кандидоза, гарднерела. Всяко от тези заболявания може да доведе до простатит.

Диагностика на възпалителните заболявания
При ултразвуково изследване на простатната жлеза и пикочо-половата система специалистът оценява структурата на вътрешните органи, размерите им, установява наличие на туморни образувания или кисти.

За да се установи наличие на възпалителни процеси в пикочния канал, мехур и простатната жлеза се дава за анализ трикратна урина.

Изследва се секрет от простатната жлеза, което може да покаже различни отклонения във функционирането на простата и наличие на патологични микроорганизми.

Посредством уретроскопия се прави оглед на пикочния канал със сонда за откриването на локални възпаления.

Прави се ДНК-диагностика на основните полови инфекции. Често това изследване е наричано анализ на 10-те инфекции. Извършва се чрез полимеразна верижна реакция, метод, който се смята за най-ефективен по отношение откриване на причинители на инфекциозни заболявания.
При метода се открива специфичен участък от ДНК-то на причинителя, което помага за категоричното му различаване от останалите микроорганизми и гарантира достоверността на резултата. Чрез този метод се откриват хроничните инфекции и инфекции в ранен стадий.

При микробиологичното изследване се определя и чувствителността към антибиотиците. Това изследване е необходимо, за да се подбере най-правилното лечение.

При кръвен имунно-ензимен анализ (ИЕА) се регистрира присъствието на специфични молекули – антитела, които отделя организма срещу инфекциозен причинител.

Изследване на намазка от уретрата се провежда с цел откриване на изменения на епитела и микрофлората на пикочния канал.

Анализ на специфични антигени на простата се извършва при увеличена простата. За изследването се взима венозна кръв. Високите показатели на антигените са признак на развитие на новообразувания на простата.

Аденом
Аденом на простата представлява разрастване на тъканта на жлезата и образуване на доброкачествени новообразувания в нея (тумори, възли).
Тъй като простатната жлеза „обгръща“ част от пикочния канал при разрастванено й, тя започва да го притиска и отделянето на урина се затруднява. От аденом на простатата най-често страдат мъже над 40-годишна възраст.

Първите признаци са: затруднено уриниране, чести позиви. По-късно, заради задържането на урина, се образуват камъни в пикочния мехур.
Ако не се вземат мерки пикочният канал се притиска напълно и уринирането става невъзможно. Има опасност доброкачествените новообразувания да прераснат в злокачествени. В късен стадий лечението изисква хирургична интервенция.