Приапизмът е сериозно състояние, на което трябва да се обърне внимание Приапизъм
Приапизмът е сериозно състояние, на което трябва да се обърне внимание

Приапизмът е сериозно състояние, на което трябва да се обърне внимание

Приапизъм е състояние, в което пенисът е в ерекция, но ерекцията не е свързана с полова възбуда, освен това е постоянна и болезнена, не завършва с еякулация и не дава полово удовлетворение на мъжа.
Подобно състояние може да се случи на мъжете на всякаква възраст. Хубаво е да се знае, че приапизмът е сериозно състояние, на което трябва да се обърне внимание. В противен случай е възможно да има сериозни последствия.

Съществуват два вида приапизъм в зависимост от причината – единият се нарича идиопатичен, а другият – вторичен:

  • За идиопатичния причините все още не са известни. При този вид приапизъм болката е сравнително по-малка, рисковете, които се крият зад това състояние, също са по-малки. При идиопатичния приапизъм има повишено артериално налягане и кръвоток, наблюдават се и неврологични нарушения.
  • Вторичният приапизъм се случва вследствие на някакви други обстоятелства или заради заболяване. Той може да се появи след употреба на лекарства, при някаква травма, ако страдате от високо кръвно налягане. Известни са случаи на вторичен приапизъм и при интензивен полов акт, простатит, кръвни заболявания.

В зависимост от протичането на приапизма съществуват два вида:

  1. Хроничен – среща се най-вече при хронични възпалителни заболявания на простатната жлеза и задната уретра. Хроничният приапизъм се характеризира с краткотрайни ерекции, които се случват често, обикновено през нощта. В самото начало са по-слаби, но с времето стават продължителни. Ако не се лекува, този вид приапизъм би могъл да доведе до пълна импотенция.
  2. Остър – тази форма на заболяването настъпва след дефекация, полов акт или след уриниране. След като започне ерекцията се появяват и неприятни болки в пениса. Половият член се изкривява към корема и се появява оток. Обикновено уринирането е нормално, но понякога е затруднено заради болките. Този вид приапизъм би могъл да продължи от няколко часа до 20 дена.

Ако не се вземат навременни мерки от специалисти, е възможно да възникнат трайни увреждания. Става дума за тромбоза, увреждане на кръвоносните съдове, дори до импотентност.