Фимозата може да бъде вродена или вторична Фимоза
Фимозата може да бъде вродена или вторична

Фимозата може да бъде вродена или вторична

Фимозата представлява стеснение на препуциума (финната кожа, която покрива главата на пениса), което не позволява свободното и безболезнено „заголване” на главата на пениса. Фимозата може да бъде вродена, но много по-често тя е вторична, следствие на локална инфекция или насилствени опити за отлепване, които оставят фиброзен цикатрикс.

Фимоза при децата

Препуциума представлява кожна гънка, която покрива главата на пениса (гланса). При новородените, нормално той е дълъг, дебел и не особено еластичен, като отвора му е тесен – това е т.н. физиологична фимоза, която позволява пълното заголване на главата само при 4 % от новородените. Слепването между гланса и препуциума възпрепядства заголването на главичката и това е нормално при малките деца.

Постепенно, с развитието и растежа на кърмачето и детето, под влияние на растежа на пениса и физиологичните ерекции при децата, започват два спонтанни процеса:
– Разделянето (отлепването) на препуциума от главичката на пениса
– Омекване, отпускане и разширяване на отвора на препуциума, който вече позволява пълното заголване на главичката.

Понякога, при уриниране може да се наблюдава подуване (балониране) на препуциума – това е нормално и освен че спомага допълнително за раздеянето на гланса от препуциума, показва че този процес вече е започнал.
Времето за завършване на тези процеси варира много от едно дете до друго и е строго индивидуално. На възраст 6-7 години, при 90% ( 4 % при раждането) от момченцата тези процеси са завършили.
Насилственото отлепване на препуциума, може да доведе до микротравми и наранявания, който в последствие да са причината за развитие на инфекции, възпаления, фимоза, парафимоза и др. при юношата и мъжа.
За това, за отлепването на препуциума при кърмачетата и момченцета, не е нито нужно, нито желателно (дори непрепоръчително) насилственото и агресивно заголване на главичката.
С месеците и годините, той сам постепенно ще се отдели от гланса, препуциалния пръстен ще омекне и ще позволи заголването. При къпене на детето не се пропоръчва и е ненужно насилственото, форсирано заголване и опити за измиване „на всяка цена“ под все още недилатирания препуциум. Достатъчно е лекото и нежно заголване и изплакване само на вече свободната част. При съмнение, че е наличен някакъв проблем, най-добре се консултирайте със специалист-уролог, който да ви обясни, каква е правилната стратегия за хигиена на пениса на детето.

През последните години показанията за лечение на фимозата при деца много се промениха и индикациите за оперативно лечение значително се стесниха.
Индикации за пластика на препуциума или циркумцизия:
– при налично стеснение на препуциума, възпрепядстващо заголването на гланса при момчета, след 7-8-ата година (училищтна възраст).
– при поява на заболявания на кожата на гланса и/или препуциума (balanitis xero-obliterans и granuloma pyodenum)
– при проблеми с уринирането, при възпаления и инфекции на кожата на гланса, препуциума или отвора на уретрата
– с цел предпазване от настъпване на парафимоза или нейното лечение

Съществуват ли други възможности хирургичното лечение?
Локалното прилажение на кортикостероиди на ниво на фимозния пръстен за период не по-малък от 3 седмици, в някои случаи позволява омекването на пръстена, което позволява пълното заголване на кожата. Ефективността на това лечение е вариабилно от 67 до 92 % и изисква перфектна колаборация между родителите и детето. В случай на неуспех, се прибягва към хирургично лечение.

Фимоза при възрастните

При един малък процент (1-2%) от момчетата на 18 години, препуциума остава в резлична степен недилатиран. Това е т.нар. истниска фимоза (различна от физиологичната, която е нормалана фаза от развитието на пениса). Това е една от причините за фимоза при възрастните. Тя се открива най-често по-повод на проблеми при секс, когато пациента изпитва болка или има проблеми със заголването на гланса. Всъщност, тези пациенти винаги са имали трудности със заголването на главата, но този проблем става по-осезаем едва при първите сексуални контакти, особено когато фимозата се асоциира с къс френулум.

Другия тип фимоза при възрастните е придобитата, която се диагностицира при две обстоятелства:
– фимозата се съпровожда от остро възпаление. Заголването е било възможно до преди няколко дни. Най-частата причина е острия баланопостит, в следствие на полово-предавани инфекции, като сифилис, трипер, бленорагия и др.
– т.н. “студена” фимоза, която настъпва бавно и постепенно. При прегледа, препуциума е склеротичен и нееластичен. Две са основните възможности: дълга история за епизоди на подостри възпаления, дължщи се на лоша хигиена или диабет; или липса на възпалителни епизоди, когато говорим за склеро атрофичен баланит с придърпан и фиброзен препуциум, а главата е с белезникави петна.

Лечението на истинската фимоза е хирургично – циркумцизия (circumcisio) от латински circum – около и caeder – режа или „народното“ и име – обрязване.
Съществуват множество техники и методи за извършване циркумцизия, като всеки оператор избира конкретен метод според обстоятелствата. Описанието на различните оперативни техники за циркумцизия не е фокуса на тази статия, но за пълнота ще представим схематично някои от тях. Целта на всички техники е да се премахне стеснения участък (пръстен) от препуциума.

Операция при фимоза - циркумцизия

Обикновено резултатите от циркумцизията са отлични. Операцията се понася добре от пациентите, като болките са слаби и продължават до 24 часа след интервенцията. Препоръчва се сексуално въздържание поне 20 дни.
Въпреки, че това е една рутинна урологична, пластична операция към нея винаги трябва да се подхожда сериозно, защото имайки предвид органа, който засяга следоперативните усложнения се понасят много тежко от пациентите.