Най-честите проблеми с пениса Болков синдром на пениса
Най-честите проблеми с пениса

Най-честите проблеми с пениса

През годините броят на страдащите мъже от болести по мъжката полова система нараства. Според експерти принос за това има ниската здравна култура по отношение на болестите, ангажиращи мъжкото достойнство. Съветът ни е младите момчета и мъжете в напреднала възраст, когато забележат нещо смутително да потърсят лекарски съвет, за да се предпазят от бъдещи усложнения.

Болковият синдром на пениса е по-скоро диагностична нокса. Тя може да бъде комплекс от патологични състояния или изолиран симптомен комплекс, определящ самостоятелно заболяване.

Накратко, анатомията на пениса е достатъчно съвършена, за да предразположи към заболявания – било то кожни (дерматовенерологични) или чисто функционални и придатъчни болести.

Пенисът е кух орган, който е изграден от две пещеристи тела, разположени успоредно едно на друго, и трето – мазолесто тяло, което се намира между тях, издадено напред. Най-отгоре на пениса се оформя глава – glans penis. На нея има отвор (ostium uretrae externae), през който се евакуира урината и семенната течност при полов акт.

Пенисът има най-голямо значение за осъществяване на копулацията (половия акт). Този процес е възможен благодарение на способността му да навлиза във фаза на ерекция. През този период пенисът получава активно кръвоснабдяване и задръжка на кръв в пещеристите тела. При настъпване на еякулация, кръвта се освобождава обратно през вените, извеждащи кръвта от органа. По време на половия акт и чистата ерекция, в основата на пениса има мускул, който се задържа в постоянна контракция, притиска вените на пениса и не позволява на кръвта да се оттече. Върху главичката на пениса има кожа, която го закрива – препуциум. По нейната най-вътрешна повърхност има разположени жлези, които отделят секрет и осигуряват активно „смазване” между препуциума и главата на пениса. Той от своя страна е захванат за основата на пениса с кожна юздичка – френулума.

С цел осигуряване продължителността на поколението и предпазване от срив в мъжкото самочувствие и достойноство, уролозите влагат ежегодно много труд и ресурси в овладяване на болковия синдром, който може да бъде много неприятен за всеки един подрастващ млад мъж, както и всеки плодовитоспособен израснал индивид.

Симптомите за заболявания на пениса са много и различни. Кои са най-често срещаните проблеми?

1. Болезнена гънка от пениса по време на ерекция

Най-често това състояние е свързано с болест на Пейрони. Патоанатомично заболяването се изразява с фиброзно задебеляване на кожна гънка в основата на пениса. Среща се най-често при мъже на средна възраст. Получава се от вътрекожни съдови наранявания, които предизвикват фиброзиране на участъка. В много случаи лечение не е необходимо и пациентът се подлага на консервативна терапия. Най-често се предлага прием на витамин Е с всяко хранене, което се отбелязва със значителен прогрес в овладяване на състоянието. При липса на ефект в терапията, пациентът се подлага на оперативно лечение.

2. Липса на сексуално желание, поради силно болезнена ерекция

Състоянието е известно като приапизъм, изразяващо се в твърде продължителна и болезнена ерекция. Патогенетично значение за развитие на заболяването има сърповидно-клетъчната анемия, която затруднява оттичането на кръв от пениса и не позволява да се извършва активен метаболизъм и обмен на кислород в тъканите му. Задължително е да се проведе медицински преглед с цел лечение. Доказано е, че болковият синдром може да бъде овладян временно с парацетамол и поставяне на студени компреси с лед върху тялото на пениса. Ако остане нелекувано обаче, състоянието може да доведе до импотенция!

3. Тънка секреция от пениса и болезнено уриниране

Най-често клиничната картина се предизвиква от хламидия – болестотворен патоген за организма. Предава се по полов път и е редно два сексуално обвързани обекта да бъдат изследвани и лекувани едновременно. За доказването на инфекцията се взима локална микробиологична проба от пениса и кръв от болния. Лечението се осъществява с антибиотици.

4. Мътна и гъста секреция от пениса, съпроводена с болезнено уриниране

Касае се за гонорея (трипер). Инфекцията с този болестотворен патоген може да се предаде при анален, орален и влагалищен полов контакт и да се разпространи из цялото тяло. Засегнатите трябва да прекъснат половите си контакти до доказване на инфекцията и нейното пълно лечение.

5. Болезнени пукащи се мехурчета по пениса

Това е генитален херпес. Причинява се от вирус предаван по полов път. Трябва да се избягват полови контакти в активната фаза на заболяването, а мехурите да се третират с Ацикловир, който да намали болката и да скъси активната фаза на заболяването.

6. Твърди сърбящи брадавици по пениса

Касае се за кондиломи – генитални брадавици. Понякога кондиломите могат да кървят и да са болезнени. Повече от желателно е да се ограничат или прекратят половите контакти, докато кондиломите не изчезнат. Характерното за тази инфекция е, че брадавиците могат да изчезнат, но след време отново да се появят. Не бива да се приемат медикаменти без лекарско предписание в случая.

7. Болезнено зачервяване по кожата на главичката

Състоянието е известно като баланит. Причинява се от неправилно почистена секреция под препуциума на главичката. Ако състоянието премине в хронична форма, се препоръчва оперативно отстраняване на препуциума (обрязване).

8. Болка след поставяне на локални медикаменти

Понякога лечението на болестите на пениса налага поставяне на инжекции локално. Ако медикаментите предложени за директна апликация са силно болезнени,от уролог може да се предпише добавянето на натриев бикарбонат в разтвора, който неутрализира киселите ефекти на медикамента и прави приложението му по-благоприятно за пациента.

9. Затруднение и болка при отваряне на главичката

Състоянието се нарича фимоза. Заболяването може да бъде генетично или придобито. Съветите ни са да потърсите лекар, който да направи отваряне на кожата до долу с локален анестетик. Ако състоянието се възвърне и е съпроводено с болка, трябва да се пристъпи към оперативно отстраняване на препуциума – циркумцизия (обрязване).

10. Подутина по тялото на пениса

Ако забележите подобно явление, съветваме ви да потърсите лекарска консултация. Туморните образувания започват като топчета или подувания с малки размери, от които да се развитие карцином на пениса. Статистиката показва, че обрязаните мъже развиват по-рядко този вид рак.