Какво представлява човешкия пенис

Какво представлява човешкия пенис

Пенис и фалос са научните наименования на мъжкия полов член у човека и другите бозайници. Освен за семеполагане при копулация, половият член служи и при уриниране. Пенисът има повече нервни окончания от ануса, но по-малко от тестисите. За да се осъществи копулация, пенисът трябва да е в състояние на ерекция. За разлика от някои други видове бозайници, човекът няма еректилна кост в пениса, а ерекцията се постига изцяло чрез изпълване на пещеристите му тела с кръв. Също така, човешкият пенис няма способността да се прибира в слабините, а размерът му е сред най-големите спрямо размерите и масата на тялото.

Човешкият пенис се състои от еректилна тъкан, обособена в три елемента:

  • 2 пещеристи тела
  • 1 гъбчесто тяло

Гъбестото тяло се намира от долната страна на пениса, а пещеристите тела са разположени успоредно едно до друго, от горната му страна. Краят на гъбестото тяло е уголемен и е конусообразен, което оформя главичката на пениса. Тя е покрита от кожна гънка, наречена препуциум, която може да се изтегля назад, за да се оголи главичката. Препуциумът се държи за нея посредством юздичка, наричана френулум.

Пикочният канал, още наричан уретра, е крайният елемент на пикочния тракт. Той преминава през гъбестото тяло и завършва с продълговат отвор на върха му. Този отвор се явява изход едновременно и за урината и за спермата. Последната се произвежда в тестисите и се съхранява в епидидима. При еякулация, сперматозоидите се придвижват през семепроводите, които преминават зад пикочния мехур. В семенното мехурче, те биват примесени със семенна течност и преминават през семенните канали. Там се добавят допълнителни секрети - от простатата и от кауперовата жлеза, след което течността се извежда през пениса вън от тялото.

От върха на пениса, през скротума - до перинеума, по кожата преминава добре видим ръб. Той е резултат от формирането на половите органи, по време на ембрионалното развитие.

Физиология

При навлизане в пубертета, пениса, скротума и тестисите започват да се развиват. По време на процеса се появява окосмяване над и около пениса. Мащабно проучване сред хиляди 17- и 19-годишни младежи не установява разлика в средния размер на пениса между 17 и 19-годишните. От това може да се заключи, че растежът на пениса обичайно завършва на 17-годишна възраст или дори по-рано.

Ерекция

Ерекция е втвърдяване и изправяне на пениса, което е резултат от сексуална възбуда, въпреки че може да се получи и в несексуални ситуации. Главният физиологичен механизъм, който предизвиква ерекцията, е автономно разширяване на артериите, доставящи кръв на пениса. Това позволява повече кръв да изпълва трите еректилни тела, което удължава и втвърдява пениса. Така увеличената еректилна тъкан притиска вените, чрез които кръвта се оттича от пениса. Продължава да нахлува повече кръв, отколкото да изтича, докато се установи равновесие, при което еднакъв обем кръв навлиза в разширените артерии и излиза от притиснатите вени. При това равновесие се постига постоянен размер на ерекцията. Ерекцията подпомага половия акт, въпреки че тя не е съществена за други сексуални практики.

Размер на човешкия пенис

Въпреки, че резултатите от проучванията се разминават, съществува съгласие, че средната дължина на възбуден човешки пенис е приблизително 14,9 cm като по-голямата част от мъжете попадат в интервала между 14 и 16 cm. Типичната обиколка е приблизително 12,3 см.

Научен проект, обобщаващ няколко публикувани проучвания на лекари от различни националности, показва, че по света средният размер на пениса варира между 9,6 и 16 cm. Изказано е предположение, че това зависи не само от генетиката, но и от фактори на околната среда като - култура, диета, химическо/природно замърсяване и др.

Обрязаните мъже са средно с 8 милиметра по-къси във възбудено състояние в сравнение с необрязаните.

Най-големият официално документиран човешки пенис е с дължина 34,3 cm и дебелина 15,9 cm.

Данните са взети от Wikipedia